Vuoden 2023 parhaat bisneskirjat
Vuoden 2023 parhaat bisneskirjat
Tämän vuoden paras bisneskirja ei käsittele tekoälyä.
Se ei johdu yrityksen puutteesta, ei sen paremmin kirjoittajien, kuin allekirjoittaneenkaan osalta.
Aiheesta on kyllä tänä vuonna kirjoitettu paljon, enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kymmeniä ja taas kymmeniä opuksia.
Ja olen, tapani mukaan, lukenut niitä, kuten kaikkea ahkerasti, etsinyt käsiini jokaisen uuden synkän yhteiskunnallisen dystopian, jokaisen uuden optimistisen teknoutopian. Olen jopa lukenut, ihan vain koska aihe on pinnalla, ison pinon tylsiä koulukirjamaisia esityksiä aiheesta.
Niistä mikään ei kuitenkaan ole sen tasoinen, että se yltäisi, hyvällä tahdollakaan, listan kärkeen. Aihe elää niin voimakkaasti, että kirja on tällä hetkellä liian hidas formaatti tavoittamaan asiasta mitään oleellista.
Sen sijaan vuoden parhaat bisneskirjat ovat tiukasti kiinni bisneksentekemisen arjessa, siinä miten haastavina aikoina tehdään tulosta, siinä miten haastavia projekteja saadaan vietyä läpi, siinä miten opitaan sietämään virheitä, ja opitaan niistä.
Tässä vuoden 2023 top 10:
1. Bent Flyvberg & Howard Gardner: How Big Things Get Done. The Surprising Factors That Determine the Fate of Every Project, from Home Renovations to Space Exploration and Everything In Between.
Tärkeä kirja aikana, jolloin raha on kallista, poliittinen päätöksenteko halvaantunutta ja rohkeus tarttua asioihin loistaa poissaolollaan. Bent Flyvberg on kirjan aivot, maailman johtava megaprojekti-asiantuntija, jonka tutkimukset ovat paljastaneet megaprojektien rautaisen lain: “Over budget, over time, under benefits, over and over again.”
Esimerkit ovat masentavia, Suezin kanava meni 1900% yli budjetin, Sydneyn oopperatalo 1400%, Concorde-lentokoneen kehitys 1100%.
90% isoista hankkeista, Olkiluoto 3:sta Länsimetroon noudattaa tätä kaavaan. Mutta joukossa on myös projekteja, jotka valmistuvat etuajassa ja alle budjetin. Näistä Flyvberg haluaa meidän ottavan oppia.
Kirja on myös erittäin luettava, kiitos kirjan toisen kirjoittajan, Howard Gardnerin, joka on aikaisemminkin osannut tehdä mutkikkaista aiheista mehukkaita tarinoita.
2. Uri Levine: Fall in Love with the Problem, Not the Solution.
Miten luodaan kasvuyritys? Kiinnostava kysymys aikana, jolloin kasvuyritysten on vaikea saada rahoitusta ja konkurssit ovat yleistymässä. Uri Levine ei ole ensimmäinen exitin tehnyt startup-yrittäjä, joka on tehnyt aiheesta kirjan. Mutta Levine on varmasti ainoa kirjoittaja, joka on myynyt jo kaksi perustamaansa kasvuyritystä yli miljardin valuaatiolla, (Waze Googlelle vuonna 2013, Moovit Intelille vuonna 2020). Levinin käynnistämiä yrityksiä on myyntiputkessa, joten kaverilla tuntuu olevan tämä pelikirja kunnossa.
Kirjan vahvuus on sen suorapuheisuudessa ja selkeydessä: mikä on oleellista, mitkä vaikeat asiat kannattaa heti hoitaa pois, mihin kannattaa keskittyä. Levinen ajatus on kirkas: ratkaise joku ongelma, joka vituttaa itseäsi ja riittävään montaa muuta ihmistä. Pidä fokus tuon ongelman ratkaisemisessa, niin muut asiat loksahtavat paikoilleen.
3. Amy Edmondson: The Right Kind of Wrong: The Science of Failing Well.
Kolmanneksi nousee tämä Financial Timesin bisneskirjapalkinnon voittaja. Amy Edmondson on organisaatiotutkimuksen supertähti, joka tunnetaan ennen kaikkea psykologisen turvallisuuden teoriastaan. Tällä kertaa hän käsittelee epäonnistumista, sitä, miten me emme osaa käsitellä sitä, emme kohtaa mokia terveellä tavalla. Asia on tässä todella painavaa, ja ajatuksia herättävää, mutta liioittelisin kyllä jos väittäisin Edmondsonin kieltä koukuttavaksi. Silti painavan asian johdosta kova lukusuositus.
- Esha Chhabra: Working to Restore: Harnessing the Power of Regenerative Business to Heal the World
Kun yritykset kilpailevat siitä, mikä niistä on vastuullisin, kaikki voittavat. Kilpailu kuitenkin kiristyy ja sen säännöt tiukentuvat. EU:n uusi vastuullisuusraportointi astuu voimaan vuodenvaihteessa ja ensi vuonna päätetään vastuullisuusviestinnän uudesta lainsäädännöstä, jonka tavoitteena on viherpesun estäminen. Muutosvaihe on konsulttien ja tilitoimistojen kulta-aikaa.
Samalla kaivataan uutta, entistäkin syvällisempää, syvemmälle arvojetkuihin pureutuvaa ja tavoitteellisempaa vastuullisuusajattelua. Siihen inspiraationa toimii hyvin tämä toimittaja Esha Chhabran uudistavasta bisneksestä kertova kirja, Working to Restore.
Uskon että tulevina vuosina kuulemme lisää uudistavasta, luontopositiivisesta maataloudesta, metsänhoidosta, jätteiden hyötykäytöstä, ja paljon nykyistä tarkemmasta tavasta tarkastella arvojektjujen kestävyyttä. Chhaban kirjan parasta antia ovat esimerkit yrityksistä, jotka jo toimivat näin.
5. Walter Isaacson: Elon Musk
Tiedän, että monet arvostamani ihmiset ovat ihan periaatteessa päättäneet olla lukematta tätä. Muskin toiminta ja lausunnot ovat alkaneet oksettaa heitä, ja he kokevat että lukematta jättäminen on protesti tätä kohtaan.
Itse kuulun niihin, joka lukisi Walter Isaacsonin elämäkerran vaikka itse saatanasta, joten tämä argumentti ei itseeni tehoa. OIen lisäksi aivan liian utelias sen suhteen, mitä esimerkiksi Twitterin osalta tapahtui.
Niille, jotka ovat lukeneet Ashlee Vancen ansioikkaan elämäkerran, tämä ei tarjoa mitään oleellista uutta, mutta niiden seitsemän vuoden aikana, mitä Vancen teoksen jälkeen on kuluneet, sävyt ovat tummentuneet, Muskista on tullut maailman rikkain mies, ja kaverin itsetuhoiset impulssit ovat vain voimistuneet. Parhaimmillaan tämä on osoitus siitä, mikä on vahvan vision voima. Pahimmillaan opas siitä, miten ei kannata johtaa ihmisiä.
6. Zeke Faux: Number Go Up: Inside Crypto’s Wild Rise and Staggering Fall Hardcover
Siinä missä tekoälyn viimeisimmästä hype-syklistä ei ole vielä kirjoitettu yhtään ensiluokkaista kirjaa, krypton noususta ja romahduksesta on kirjoitettu useampikin.
Niitä kaikkia vaivaa jälkiviisaus ja moralismi, joka tässä tapauksessa on tosin täysin oikeutettua.
Näistä kirjoista paras on toimittaja Zeke Fauxin Number Go Up, jota lukiessa tulee usein ajatelleeksi, että ei helvetti, ei voi olla totta.
Muita hyviä ovat Ben McKenzien ja Jacob Silvermanin Easy Money, Michael Lewiksin sinisilmäiseksi haukuttu, mutta silti kiehtova profiili krypton Bernie Madoxista, Sam Bankman Friedistä, Going Infinite.
7. Claire Hughes Johnson: Scaling People: Tactics for Management and Company Building
Pelottavaa nostaa nimenomaan tämä kirja listalla, vaikka se on varasti paikkansa ansainnut.
Kuulen jo etukäteen valitusta. Tämä ei ollut kevyt, helppo, viihdyttävä tai edes erityisen hauska luku- tai kuuntelukokemus.
Mutta Scaling People on pitkään aikaan paras kirja siitä, miten kannattaa rekrytoida, miten työntekijöistä saadaan eniten irti, ja miten tiimejä kehitetään. Se on toisin sanoen mittaamattoman arvokas työkalu käytännön johtamisen arjessa.
Kirjan painoa ja vaikuttavuutta lisää Hughes Johnsonin oma työhistoria, ensin 10 vuotta Googlella, sitten maksuratkaisuyhtiö Stripeen, jossa hän rekrytoi ihmisiä, nuppiluku kasvoi vuodessa 160:stä yli 7000:een.
Hughes Johnson uskoo prosesseihin. Hän haluaa luoda kasvunkestävän HR- käyttöjäjestelmän, niin että kaikki tarvittavat dokumentit, mittarit ja prosessit ovat valmiina. Taustalla on usko siihen, että kaiken voi ja kaikki myös kannattaa tehdä paremmin.
8. Adam Grant: Hidden Potential: The Science of Achieving Greater Things
Adam Grantin kirjaan ei sen paremmin kannata tarttua, jos haluaa rentoutua. Siihen, kuten Grantin ansiokkaisiin edeltäjiinkin, on pakattu niin paljon ideoita ja ajatuksia herättäviä tutkimustuloksia, että yöunet ovat vaarassa.
Tämä Whartonin organisaatiopsykologian professori ja bisnesseminaarien uusi kiintotähti keskittyy tällä kertaa piilevän potentiaalin esiin kaivamiseen. Fokusessa on oma ja tiimin kehitys.
Jos haluat helppoja ratkaisuja ja kuulut niihin, jotka haluavat pysyä omalla mukavuusalueessa, Grantin kirja ei sovi sinulle. Grantin mukaan kehittyminen vaatii paljon vaivaa, ja epämukavuuden sietämistä, niin yritykseltä kuin sen työntekijöiltäkin. Yrityksen tehtävä on luoda järjestelmä, joka antaa mahdollisuuden kaikille. Yksilöltä taas vaaditaan sinnikkyyttä ja sitä, että ei heti anna periksi ensimmäisen vastoinkäymisen kohdalla.
9. Mustafa Suleyman & Michael Bhaskar: The Coming Wave: Technology, Power, and the Twenty-first Century’s Greatest Dilemma
Lukemastani isosta tekoälykirjojen kasasta tämä oli lopulta se, joka pääsi listalle. Ehkä siksi, että Mustafa Suleyman, DeepMindin kehittäjämä, tietää mistä puhuu. Ja siksi, että synkkien visioiden tai ihmeratkaisujen sijasta tässä keskitytään siihen, mitä kannattaa tehdä nyt tekijänoikeuksien, tekoälyn säätelyn ja muiden konkreettisten ja juuri tänään ajankohtaisten asioiden osalta.
10. James B. Stewart & Rachel Abrams: Unscripted: The Epic Battle for a Media Empire and the Redstone Family Legacy
Järkyttävä tositarina siitä, mitä tapahtuu kun perheyhtiössä aletaan taistella tosissaan vallasta. Sunmer Redstone oli Viacomin ja CBS:n pääomistaja ja mies, joka oli tottunut saamaan kaiken, mitä haluaa. Mutta kun mieli ja keho alkaa reistailla, ja kun onnenonkijat alkavat lypsää Redstonelta rahaa, käynnistyy taistelu, jonka jälkeen jäljellä on vain rauniota ja vuosikymmenen skandaali. Hyvä muistutus siitä, että yhtiöissä, joissa kvartaali on 25 vuotta vaanii ihan erilaisia vaaroja kuin perinteisessä pörssiyhtiössä.
Siinä ne oli, vuoden 2023 parhaat bisneskirjat. Ne valikoituivat taas niiden 300 kirjan joukosta. Kyllä olen edelleen ahdistavan suorituskeskeinen, ei en suosittele sitä kenellekään, ja ei, se ei ole tervettä, mutta tulipahan taas tehtyä.
Sato oli tänäkin vuonna hyvä ja täpärästi listan ulkopuolelle jäi paljon erinomaisia bisneskirjoja.
David Noblen ja Carol Kauffmanin Real-Time Leadership on aidosti hyödyllinen johtamisopas, joka auttaa onnistumaan epävarmassa toimintaympäristössä, Dan Thurmonin Positive Chaos: Transform Crisis into Clarity and Advantage on permakriisi-ajan manifesto, joka rohkaisee tarttumaan mahdollisuuksiin. Rich Howarthin Strategic on vuoden paras strategiakirja, mutta sen kieli on sietämättömän pökkelöä ja äänikirjan lukuääni, kirjailijan oma, on lähes sietämättömän ärsyttävä. Oscar Munozin Turnaround Time: Uniting an Airline and It’s Employees on hyvä muistutus siitä, miten etulinjassa olevia työntekijöitä kannattaa kuunnella, eikä Munozin läpitunkeva narsismi ole, ainakaan omille parkkiintuneille aivoilleni liian paksua. Toinen hyvä elämäkerta, joka jäi niukasti kymmenen parhaan ulkopuolelle on IBM:n entisen pääjohtajan Ginni Rommetyn Good Power.
Kotimaista parhaimmistoa ovat Tero Ojanperän Tekoälyn vallankumous, viisas, kattava ja helppolukuinen kirja ajankohtaisesta aiheesta, ylivoimaisesti paras oppikirjamaisista yleisesityksistä, Kaisa Kurittun ja Lea Rankisen Menesty kestävästi, tervejärkinen ja käytännönläheinen teos kestävyydestä kilpailuetuna, Jaakko Tapanisen vetävästi kirjoitettu Tulisielun pelikirja, joka kertoo Capmanin perustajan Ari Tolppasen elämästä ja ajatuksista, Mikko Leskelän ja Jaakko Luomarannan Avoin strategia, suljettu strategia on kansainvälisen tason strategiakirja kotimaisin esimerkein, Kirsi Elina Kallion teoreettisesti vahva ja vaikuttavasti kirjoitettu Moderni johtaja sekä Kari Korkiakosken Huomisen asiakas. Aina kun Kari kirjoittaa, kannattaa lukea.
Ja kuten jo monena vuotena peräkkäin, henkilökohtaisesti säväyttävimmät ja eniten ajatuksia herättävät lukukokemukset eivät mahdu perinteisen bisneskirjan määritelmän piiriin, vaan tarkastelevat yhteiskuntaa laajemmin. Näistä sykähdyttävimmät olivat:
Jonathan Elgin King: A Life, loistava, inspiroiva, mutta myös masentava elämäkerta Martin Luther Kingistä.
Brian Merchantin Blood in the Machine: The Origins of the Rebellion Against Big Tech, historiallinen katsaus siihen, miksi teknologisia innovaatioita vastustetaan. Ajankohtainen ja ajatuksia herättävä katsaus.
Greg Bermanin ja Audrey Foxin Gradual, vahva puolustuspuhe jatkuvalle, asteittaiselle kehitykselle, vallankumouksia vastaan.
Ed Conwayn Material World: The Six Raw Materials That Shape Modern Civilization on hyvä muistutus, miten me olemme edelleen, tänä digitalisaation aikana riippuvaisia hyvin analogisista materiaaleista. Tarvitsemme hiekkaa, suolaa, rautaa, kuparia, öljyä ja litiumia valtavia määriä, ja näiden kaivaminen ja jalostaminen rasittaa ympäristöä ja yhteiskuntaa.
Jeff Googellin järkyttävä The Heat Will Kill You First kertoo ilmastonmuutoksen vaikutuksista tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Se on konkreettinen ja potkii meitä lujaa perseelle.
Lopuksi vielä yksi fiktiosuositusta. Siinä missä kaikki nämä kirjat ovat ilmestyneet vuonna 2023, vuoden, ehkä vuosikymmenin vaikuttavin fiktiokokemus oli Gabrielle Zevinin Tomorrow, Tomorrow, Tomorrow, jonka missasin kun se ilmestyi viime vuoden lopussa. Se on koskettava kirja ystävyydestä, rakkaudesta, työstä, ja siitä, miten nämä kaikki nivoutuvat toisiinsa. Se oli myös vaikuttavin kirja, jonka luin koko vuonna.