Vuoden 2021 parhaat bisneskirjat
Tänä vuonna uusia bisneskirjoja ilmestyi taas ennätysmäärä. Siinä missä vuosi pelättiin vielä myynnin romahdusta ja isot nimet siirsivät julkaisupäiviä, kaikki ovat nyt rynnänneet takaisin markkinoille. Kaikista suluista ja rajoituksista huolimatta, ehkä niiden johdosta, kirjoja luetaan ja kuunnellaan enemmän kuin koskaan.
Vuoden kirjasato onkin, paitsi ilahduttavan runsas, niin myös, tällaisen top 10 listauksen lähtökohdista, ärsyttävän korkeatasoinen. Vaikka kuinka yritän olla armottoman tiukka, niin viime vuonna ilmestyi silti vähintään 35 sellaista kirjaa, jotka ansaitsevat tulla ylistetyksi. Ne valikoituivat tänä vuonna 302 loppuun luetun tai kuunnellun kirjan joukosta.
Ensin 10 parasta, paremmuusjärjestyksessä:
1. Paul Polman & Andrew S. Winston. Net Positive: How Courageous Companies Thrive by Giving More Than They Take. Tässä on vuosikymmenen paras kirja vastuullisuudesta. Se on myös vuoden 2021 paras bisneskirja. Paul Polman tietää mistä puhuu. 10 vuotta sitten Unilever päätti hakea uutta kasvua ja merkityksellisyyttä keskittymällä vastuullisuuteen. Sittemmin yrityksen arvo on kolminkertaistunut. Polman kertoo asiat hätkähdyttävän suoraan ja kiitos Andrew Winstonin, niistä on myös ilo lukea.
2. Peter Robison: Flying Blind. The 737 MAX Tragedy and the Fall of Boeing. Karmivaa luettavaa. Kertomus siitä, miten ihaillun Boeingin kulttuuri rapautuu ja markkinoille päästetään 737 Maxin kaltaista paskaa. Varoittava esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun ahneuden alttarille uhrataan kaikki. Jos jos uskomme, että virheistä oppii parhaiten, kirja siitä, mitä kenenkään ei kannata tehdä.
3. Loran Nordgren & David Schonthal: The Human Element. Overcoming the Resistance that Awaits New Ideas. Miksi kaikkea uutta vastustetaan aina raivopäisesti? Ja mitä asialle voi tehdä? Ei ainakaan kannata puskea väkisin, se vain huonontaa tilannetta. Kaksi Kellogg School of Managementin proffaa rohkaisee siirtymään tyrkyttämisestä houkuttelemiseen.
4. Nicole Pelroth: This is How They Tell Me the World Ends: The Cyberweapons Arms Race. Älkää antako alaotsikon hämätä. Tämä loistava kirja ei keskity vain kybersotaan. Sen sijaan tietoturvasta kirjoitetaan niin, että muutkin kuin hakkerit pysyvät hereillä. Kirja käsittelee periaatteessa samoja asioita kuin Hyppösen Mikon internet, sillä erolla, että kirjoittaja on yksi New York Timesin terävimmistä kynistä ja teksti vie mukanaan.
5. Gillian Tett: Anthro-Vision: A New Way to See in Business and Life. Kun Gillian Tettiä lukee tulee väkisinkin mieleen, että miksi sitä ei opiskellut antropologiksi. Niin innostavasti tämä Financial Timesin tähtitoimittaja puhuu omasta oppiaineestaan ja sen hyödyntämisestä bisneksessä. Opinnäytetyö käsitteli vielä avioliittoja Tadžikistanissa. Sitä seurannut journalismi ja kaksi edeltävää kirjaa ovat pureutuneet bisneksen ilmiöihin, Fools Gold paljasti pankkiirien pohjattoman ahneuden, The Silo Effect organisaatioiden pahimman vitauksen. Viimeisin, Antro-Vision kuvaa hienosti, mitä kaikkea bisnes voisi oppia antropologian käytännöistä. Miten tehdään vieraasta näkyvää, tutusta tarkkailun arvoista ja miten oppii kuuntelemaan sitä, mistä ei puhuta.
6. Adam Grant: Think Again: The Power of Knowing What You Don’t Know. Älä jää omien ajattelutapojesi vangiksi. Älä ole saarnaaja, vakuuttunut siitä, että olet oikeassa. Tai syyttäjä, joka keskittyy siihen, että muut on väärässä. Älä edes poliitikko, joka tavoittelee suosiota. Vaan tarkastele omia ajatuksiasi samalla terveellä epäluulolla kuin tieteentekijä. Grantin vahvin ja selkein kirja. Suosittelen.
7. Christopher Mims: Arriving Today: From Factory to Front Door — Why Everything Has Changed About How and What We Buy. Tällä listalla on harvemmin nähty kirjoja logistiikasta, mutta nyt jos koskaan paikka on ansaittu. Mims seuraa kuvitteellisen USB-laturin matkaa tehtaalta Vietnamista aina Amazonin jakelukeskukseen ja kotiovelle. Siinä samassa hän selittää mitä taustalla oikein tapahtuu. Rautaisannos siitä, miten tämän päivän verkkokauppa oikeasti toimii ja hieno visio siitä, mitä on seuraavaksi tulossa.
8. Reid Hoffman: Masters of Scale: Surprising Truths from the World’s Most Successful Enterpreneurs. Entä jos haluat kasvattaa yritystä mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman isoksi? Jos tavoitteena on tehdä seuraavat Woltit tai ainakin ymmärtää, miten sellainen on edes periaatteessa mahdollista, tämä LindkedIn perustajan kirja on sinua varten. Suosittelen erityisesti äänikirjaa, jossa Airbnb:n Brian Chesky, Netflixin Reed Hastings, Tinderin ja Bumblen Whitney Wolf Herd, 23andMe:n Anna Woljkicki ja monet muut kuiskaavat suoraan korvaasi. Perustuu Hoffmanin suosittuun podcastiin, mutta kirjassa tiiviimmässä ja paremmin jäsennellyssä muodossa.
9. Katy Milkman: How to Change: The Science of Getting to Where You Are to Where You Want to Be. Keinot ovat samoja kuin James Clearin Atomic Habitsissa tai Charles Duhiggin The Power of Habitsissä, mutta näitä oppeja sovelletaan nyt tiimi- ja yrityskontekstissa. Jos onnistunut muutos yhtään kiinnostaa, tähän kannattaa tarttua.
10. James Dyson: Invention. A Life. Vuoden inspiroivin bisneselämäkerta on sisukkaan keksijän ja yrittäjän James Dysonin Invention. A Life.. Miten englantilainen nörtti ja propellipää disruptoi ensin kottikärryt, sitten pölynimurin, hiustenkuivaimen ja kohta ehkä kaiken. Dysonin liikevaihto vuonna 2020 oli yli 8,2 miljardia dollaria. Dyson kertoo avoimesti siitä, miten vaikeaa uutta on saada markkinoille, silloinkin kun se on vaikeaa ja miten sisukkuus ei yksin riitä, on osattava antaa myös periksi, kuten autoprojektissa, joka olisi voinut kaataa koko yrityksen.
Listalle ei valitettavasti mahtunut yhtään kolmesta erinomaisesta strategiakirjasta: Christian Stadlerin ja kumppaneiden vakuuttava Open Strategy, Felix Obelholzer-Geen:n Better Simpler Strategy: A Value-Based Guide to Exceptional Performance ja Mark W. Johnsonin Lead from the Future: How To Turn Visionary Thinking into Breakthrough Growth ovat kaikki erinomaisia, mutta samoja aiheita on jo tahkottu vuosikymmenen ajan, eivätkä nämä tuo mitään varsinaisesti uutta. Sen sijaan, jos strategia kovasti kiinnostaa ja koko organisaation haluaa saada mukaan, Mika Sutisen ja Antti Haapakorvan Pelastetaan strategia on tutustumisen arvoinen.
Myös kaksi muuta kotimaista bisneskirjaa ansaitsee maininnan. Jo kaikkialla kehumani Markku Vierulan Löydä kilpailuetusi. Heti kun Markku käännät kirjasi sivistyskielelle ja saatat sen myös muiden kuin meidän urgien iloksi, olet ansainnut paikkasi top 10:ssä. Ja Hanna Siefenin upea Uteliaisuuden taito, sekin vaan suoraan käännettäväksi.
On myös valitettavaa, että jouduin pudottamaan, ihan vain tilanpuutteen takia Luke Burgisin mainion kirjan Wanting listalta. Burgis muisuttaa siitä, että miten opimme kaiken matkimalla, ja siksi sekä meidän yksiköiden että yritysten kannattaisi vähän miettiä, että ketä me oikein matkitaan. Vastaavasti Frank Rosen hieno The Sea We Swim In: How Stories Work in a Data-Driven World muisuttaa tarinoiden voimasta vakuttavasti ja monipuolisesti. Ja Patrcik Radden Keefen karmiva Empire of Pain menee syvemmälle opioidikriisin taustoihin ja on jopa jännittävämpi kuin suosikkisarja Dopesick tai edes Dopesick-kirja, johon sarja siis perustuu.
Muita todella vahvoja kandidaatteja listalle olivat Rob Crossin Beyond Collaboration Overload, joka kyseenalaistaa nykyisen tavan sählätä projekteja kimpassa, Maria Mazzacuton Mission Economy, kirja josta Milton Friendman ei olisi kovin innoissaan. Ja Ray Dalion Principles for Dealing With the Changing World Order. Miten ensin Hollanti, sitten Englanti, sitten USA ja seuraavaksi Kiina nousee hallitsevaan asemaan. 500 vuoden perspektiivi tekee teoksesta virkistävän ja Dalion kunniaksi on todetta, että kaveri on tosissaan.
Jos olisin Brad Stone, eikä mun uutta kirjaa Amazon Unbound löytyisi tästä, olisin sitä mieltä että tämä Mäkinen on joko missannut sen tai se on idiootti. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa onkin jotain perää. Kirja on ehdottomasti required reading kaikille niille, jotka haluavat ymmärtää Amazonia, verkkokauppaa tai sitä miten tehdään rohkeasti omalla tavalla.
Vielä lisää tärppejä, pyydän anteeksi, en vaan tänä vuonna voi mitenkään lopettaa. Tekoälystä Lee Kai-Fu:n AI 2041 ja Kevin Roosen: Futureproof: 9 Rules for Human in the Age of Automation, ajattelusta Julia Galefin The Scout Mindset ja Leidy Klotzin Subtract ja elämäkerroista Hot Seat, Jeff Immeltin kootut selitykset, sekä Paul Van Dorenin Authentic, eräänlainen köyhän miehen Shoe Dog Vansin perustajalta.
Ja viimeiseksi vielä kirja jonka kaikkien, paria tuntemaani Etelä-Pohjanmaalta kotoisin olevaa mulkkua lukuunottamatta, pitäisi Suomessa lukea. Ian Robertsonin How Confidence Works: The New Science of Self Belief.
Muistutuksena niille, joille tämä listaus on jo tuttu ja selvennyksenä uusille lukijoille, listalle voivat päästä vuonna 2021 ilmestyneet bisneskirjat. Oma määritelmäni bisneskirjalle on väljä. Kyseessä on teos tai tekele, joka kertoo liiketoiminnasta ja sen kehittämisestä tai jonka oppeja voidaan käyttää sujuvasti liiketoiminnan kehittämiseen.
Ihan kaikkea en listalle kelpuuta. Sen ulkopuolelle on suljetut tiedekirjat, jotka eivät edes yritä soveltaa oppeja bisnekseen. Näistä vuoden parhaimmat ovat David Graeberin ja David Wengrowin The Dawn of Everything: A New History of Humanity ja Jeff Hawkinsin: A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence. Kiehtovinta historiaa taas edustavat Vaclal Smilin: Grand Transitions: How the Modern World Was Made, Peter Bergenin: The Rise and Fall of Osama Bin Laden: The Biography ja aina loistavan Walter Isaacsonin The Code Breaker, vakuuttava elämäkerta Jennifer Doubnasta, RNA:tutkijasta, jota ilman koronarokotteita saataisiin yhä odottaa.
Menetelmä on sama kuin aikaisempinakin vuosina, valistunut diktaattori päättää, eikä päätöksistä voi valittaa.
Jos nämä vinkit eivät jostain syystä riitä, niin lisää voi kuunnella Kirja kulmahuoneessa Podit Originals -podcastissä on aina vieraana intohimoisia kirjailijoita ja lukijoita. Poditia voi kokeilla ilmaisesti 14 päivän ajan ja koodilla kirja saat lisäksi 14,99€ alennusta Podit-tilauksestasi.
Kirja kulmahuoneeseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dY-ZhDCm. Voit myös seurata allekirjoittanutta Goodreadsissä