Vuoden 2019 parhaat bisneskirjat

Marco Mäkinen
7 min readDec 27, 2019

--

1. Safi Bahcall: Loonshots: How to Nurture the Crazy Ideas that Win Wars, Cure Diseases, and Transform Industries

Miksi korporaatioissa on niin tuskastuttavan vaikea luoda aidosti uutta? Kuka tappaa luovuuden ja miksi? Ja mitä ihmettä asialla voi tehdä? Safi Bahcall loi bioteknologiayhtiössään vallankumouksellisia syöpälääkkeitä. Hän myi firman ja kertoo nyt intohimostaan, innovaatioista, ennen kaikkea niiden kivisestä tiestä läpimurtoon. Kirja sisältää myös realistisia ajatuksia sille, miten homman saa pelittämään: muuttamalla rakenteita, palkkiomalleja ja päätöksentekoa.

2. Ben Horowitz: What You Do is Who You Are: How to Create Your Business Culture

Kaikki toistavat lausetta, culture eats strategy for breakfast, mutta vain harvalla on lääkkeitä siihen, miten yrityskulttuurin voi muuttaa. Horowitzin edellinen kirja, The Hard Thing About Hard Things oli brutalistinen johtamisopas, josta tuli startup-yrittäjien raamattu.

What You Do Is Who You Are keskittyy yrityskulttuuriin. Omakohtaisten kokemusten lisäksi Horowitz on hakenut esimerkkejä yllättävistä lähteistä, Haitin orjakapinasta, vankilajengeistä ja Japanin samurai-kulttuurista. Toisin kuin höttöisissä työnantajakokemusoppaissa pointtina tässä ei ole se, onko töissä kivaa, vaan se miten vaikeuksista huolimatta voidaan rakentaa menestyvä yritys.

3 Rita McGrath: Seeing Around Corners: How To Spot Inflection Points in Business Before They Happen.

Vielä pari vuotta sitten Veikkaus sai rauhassa markkinoida ja kehittää pelejään. Nyt he ovat keskellä loputonta some-paskamyrskyä, joka kyseenalaistaa yhtiön olemassaolon oikeutuksen. Mitä oikein tapahtui ja miten se olisi ollut ennakoitavissa? Rita McGrath on Columbia Business Schoolin professori ja Seeing Around Corners on vuoden paras strategiakirja. Se kertoo, miten muutos tunnistetaan ajoissa. Se myös kertoo, miten organisaatiosta luodaan muutosälykkäämpi, niin että se voi onnistua, vaikka se jäisi kiinni housut kintuissa.

4. David Epstein: Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World

Range on päältäpäin juuri sellainen raivostuttava yhden ajatuksen bisneskirja, joka saa fiksut ihmiset kammoksumaan koko genreä. Siinä on vain yksi ajatus, ”on parempi olla jokapaikanhöylä kuin putkiaivo”. Tätä ajatusta sitten dramatisoidaan mehevillä kertomuksilla huippu-urheilijoista, taiteilijoista ja menestyvistä yrityksistä, todennetaan lukuisin sosiaalispsykologisin tutkimuksin.

Tarkempi tutustuminen paljastaa kuitenkin, että tässä meillä on todellinen aarre. Esimerkit ovat virkistäviä, iänikuisen Steve Jobs-vainaan sijasta valokeilaan nostetaan Nintendon legendaarinen pelikehittäjä Gunpei Yokoi, Lin-Manual Miranda, mies Hamilton-menestysmusikaalin takana. Myös näkökulmat kaikkien tuntemiin neroihin ovat uusia. Rangea on mahdoton lukea, ilman että tulee pakottava tarve lukea myös Steven Naifehin ja Gregory White Smithin Van Gogh elämäkertaa. Ennen kaikkea syöte omiin aivoihin on monipuolista, mieleen tulvii ajatuksia diversiteetistä, lasten kasvatuksesta ja oman elämän prioriteeteistä.

5. Julie Zhuo: The Making of a Manager: What to Do When Everyone Looks to You

Johtamisoppaat ovat usein kiusallista luettavaa. Niissä jo eläköityneet, alaisten kammottavina pomoina tuntemat sedät muistelevat vanhoja sankaritekojaan. Julie Zhuon The Making of a Manager on tehty päinvaistaisesta näkökulmasta. Zhuo aloitti Facebookilla harjoittelijana, nousi 25-vuotiaana esimiesasemaan ja toimii nyt vice president -positioissa, vastuullaan Facebookin tuotteet.

Zhuo kertoo avoimesti omista epävarmuuksista, virheistään ja siitä, mitä kaikkea hän on kantapään kautta oppinut. Lopputulos on maanläheinen ja täynnä aidosti hyödyllisiä käytännön vinkkejä, joista me sedätkin voimme oppia.

6. Marc Benioff & Monica Langley: Trailblazer: The Power of Business As the Greatest Platform for Change

Tuoreen Edelman Trust Barometerin mukaan luottamus poliitikkoihin ja mediaan on laskussa. Nyt uskotaan yritysten kykyyn muuttaa maailmaa. Luottamus on ansaittu Marc Benioffin kaltaisten yrittäjien innoittamana.

Benioffin perustaman Salesforcen tavoitteena on alusta asti ollut tehdä enemmän kuin voittoa. Salesforce haluaa olla myönteinen muutosvoima asiakkaille, työntekijöille ja ympäröivälle yhteiskunnalle. Edelläkävijä hyötyy asemastaan, mutta joutuu myös tarkemman luupin alle. Kirjan parasta antia onkin, kun Benioff painii vaikeiden kysymysten kanssa. Miksi naiset eivät saa Salesforcessa tasa-arvoista palkkaa? Miten vähemmistöjä kohdellaan? Mitä tehdä, jos lainsäädäntö muuttuu yritysten arvojen vastaiseksi.

7. Andrew McAfee: More from Less. The Surprising Story of How We Learned to Prosper Using Fewer Resources — and What Happens Next.

McAfee on MIT:n professori. Hänet tunnetaan parhaiten yhdessä Erik Brynjolfssonin kanssa kirjoittamistaan kirjoista. Ne käsittelevät oivaltavasti robotisaatiota ja tekoälyä. McAfee ei ole järin lennokas kirjoittaja, mutta terävä ja provokatiivinen ajattelija hän on. More from Less onkin tämän listan kuivin, tosikkomaisin, mutta myös tärkein kirja.

Edellisen kerran kun ihmiskunta koki vakavan eksistentiaalisen uhan, kun Rooman klubi varoitti luonnonvarojen ehtymisestä 1960-luvun lopussa, me reagoimme rajuilla keskusjohtoisilla toimenpiteillä. Kiina siirtyi yhden lapsen politiikkaan, markkinataloutta kritisoitiin ja sosialistit nousivat valtaan. Nyt ilmastonmuutos kirvoittaa samansuuntaisia ajatuksia.

McAfee puolustaa markkinataloutta ja osoittaa, että se on jo nyt onnistunut kääntämään luonnonvarojen käytön laskuun, siitä huolimatta, että kaikenlaista roinaa tuotetaan enemmän kuin koskaan. Keskeisen tärkeää on ottaa kaikki hyöty irti uudesta teknologiasta. Must-read ainakin kaikilla vastuuillisuusasioiden kanssa työskenteleville.

8 Robert Iger: The Ride of a Lifetime: Lessons Learned from 15 Years as CEO of the Walt Disney Company

Kun Robert Iger nimitettiin Disneyn toimitusjohtajaksi vuonna 2005, yhtiö oli syvässä kriisissä. Animaatioelokuvien hittiputki oli tyrehtynyt, omistajat riitelivät ja digitalisaation mustat pilvet laskeutuivat perinteisten mediayhtiöiden päälle. Harva uskoi Disneyn mahdollisuuksiin uudistua. Vielä harvempi luotti Igeriin, joka olitalossa kakkosena jo silloin kun edeltäjän, Michael Eisnerin ote alkoi lipsua.

Muistelmateoksessaan Iger kuvaa vaikeaa alkua koskettavasti. Hän myös kertoo harvinaisen suoraan sitä seuranneesta muutosprosessista, väännöstä hallituksen kanssa ja siitä tuskasta ja vastustuksesta, jota muutoksen ajaminen aiheuttaa. Parasta antia ovat 1) opit yrityskaupoista, vaali sitä mikä on omintakeista ostettavassa yhtiössä) ja 2) neuvot muutosjohtamisessa, jos haluat muuttaa käyttäytymistä, muuta sitä mistä palkitaan. Vaivaannuttivanta Igerin haaveet presidentin virasta.

9 Marcus Buckingham & Ashley Godall: Nine Lies About Work: A Freethinking Leader’s Guide to the Real World

Yritykset johtavat ihmisiä tyhmästi, tavoilla, jotka lannistavat ja tasapäistävät. Marcus Buckingham teki tämän havainnon jo 20 vuotta sitten, työskennellessään Gallupilla. Hän on sittemmin kirjoittanut ja luennoinut aiheesta teoksissaan First Break The Rules, Now, Find Your Strenghts ja StandOut. Pohjalla on suosittu Clifton StrenghtsFinder -työkalu.

Viesti tässä uudessa kirjassa on edelleen sama, mutta näkökulma on oman urakehityksen sijasta organisaation kehittämisessä. Nine Lies About Work pyrkii paljastamaan hr-osastoilla ja johtoryhmissä liikkuvat myytit ja osoittamaan ne datan avulla vääriksi. Kirjoittajakumppanilla, Ciscon Ashley Goddallilla on taas käytössään laaja globaali tietokanta.

Data on hätkähdyttävää. Ihmiset eivät kaipaa palautetta vaan sitä, että heidät huomataan. Pieni kehu on 30 kertaa vaikuttavampi kuin korjaavat kommentti. Hyvä johtaja ei kehitä heikkouksia, vaan päästää vahvuudet valloilleen. Työelämän ja vapaa-ajan tasapaino ei ole tärkeää, se että ihmiset rakastavat työtään sen sijaan on. Kollegat ovat surkeita arvioimaan toisiaan. Ihmiset eivät sitoudu yrityksiin, vaan tiimeihin, huipputuloksiin ei tarvita kovia tavoitteita vaan fiksuille ihmisille valtaa tehdä päätöksiä. Myytit rytisevät, ajatukset lentävät. Kerrassaan inspiroivaa luettavaa.

10. Anthony Kennada: Category Creation: How to Build a Brand That Customers, Employees, and Investors Will Love.

Maailmassa jossa kaikkea on liikaa, ei enää riitä että luo tunnistettavan brändin. Jos haluaa ihan oikeasti tulla huomatuksi, on nähtävä enemmän vaivaa. Tavoitteena tulisi olla luoda kokonaan uusi kategoria.

Helpommin sanottu kuin tehty. Tottumuksen voima ja olemassaolevat rakenteet tekevät uuden kategorian hidasta ja vaikeaa. Mutta jos tehtävässä onnistuu, palkkio on ruhtinaallinen. Uuden kategorian luoja saa vielä 10 vuotta myöhemmin keskimäärin 76% uuden kategorian voitoista.

Pari vuotta sitten nostin vuoden kirjaksi Al Ramadanin ja kumppaneiden uraa-uurtavan category design -opuksen, Play Biggerin. Nyt Anthony Kennada kirjoittaa samasta asiasta selkeämmin, ja strukruroidummin. Myös esimerkit ovat tuoreita, HubSpot loi inbound marketing -kategorian, Eloqua markkinoinnin automaation, DocuSign digitaaliset allekirjoitukset. Kennadan omat kokemukset Gainsight:ista ovat erityisen hyödyllisiä.

Siinä ne nyt ovat, vuoden 2019 satokauden parhaat. Lukuvuosi on kohta päättynyt ja lista ja järjestys on nyt lukittu.

Taso oli tänä vuonna kova. Sijalle neljä päätynyt Range olisi hyvin voinut voittaa. Myös finaaliin oli tunkua. Minä tahansa muuna vuonna sekä Thomas M. Siebelin Digital Transformation että Tony Saldanhan Why Digital Transformations Fail olisivat varmasti olleet top 10:ssä, vielä sangen korkealla. Samoin Robert Schillerin Narrative Economics ja vuoden toiseksi paras strategiakirja, Siggelkow:in ja Terviechin mainio Connected Strategy.

Listalta puuttuu muutama kova nimi. Simon Sinekin Infinite Game jäi listan ulkopuolelle. Samoin Shoshana Zuboffin The Age of Surveillance Capitalism. Sinekin kirja on miehen huonoin, puuduttava, kirjanmittaan venytetty blobipostaus, joka pyörii yhden metaforan varassa. Zuboffin 704-sivuinen järkäle taas ottaa itsensä liian vakavasti. Ei jatkoon.

Pakko myöntää, että syyllistyn tämän listan kanssa samaan, mihin Zuboff. Olin ihan liikuttavan tosissani. Vietän joka vuosi yhä enemmän aikaa tämän parissa, listaan kirjoja exceliin, pisteytän ja muutan järjestystä.

Listalle pääsevät vain vuonna 2019 ilmestyneet bisneskirjat. Bisneskirjan määritelmäni on tarkoituksellisen suppea. Nämä ovat kaikki kirjoja joissa puhutaan suoraan liiketoiminnasta ja sen kehittämisestä.

Otanta on laaja, aloitan vuodessa yli 300 bisneskirjan lukemisen, joista parhaat luen tai kuuntelen loppuun saakka. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kuuntelen kirjoja aina kun teen loputtomia triathlon-treenejäni, aina kun siirryn paikasta toiseen, aina kun vien koiraa ulos ja silloin harvoin kun siivoan. Äänikirjojen lisäksi luen jatkuvasti, niin työmatkoilla kuin sohvallakin. En tosin enää ole yhtä paha kuin 32 vuotta sitten opiskellessa, kun vanha professorini Aarne Kinnunen vinoili siitä, että luen myös kävellessäni. Tämä toki ennen äänikirjoja.

Miksi? Mitä järkeä tässä on. Kärsin kirjojen suhteen pahasta FOMO:sta. Minuun iskee lähes lamauttava Fear of Missing Out kun kuulen kirjasta jota en ole vielä lukenut. Siksi vähintäänkin selailen kaikkea uutta . Jos mikään lamppu ei kuitenkaan syty, jätän myös surutta kesken.

Pari usein kysyttyä kysymystä,

1. Miksi listalla ei ole fiktiota? Eikö yritysjohtajien ja työnsä tosissaan ottavien ammattilaisten kannattaisi lukea enemmän kaunokirjallisuutta? Eikö se kasvata empatiaa, jota kipeästi tarvitaan? Olen ehdottomasti samaa mieltä. Oma uuden fiktion otokseni on kuitenkin liian pieni, jotta kehtaisin listata parhaat. Omat vuoden 2019 fiktiosousikit olivat Ben Lernerin The Topeka School, Claire Lombardon The Most Fun We Ever Had sekä Ian McEwanin Machines Like Me. Löysin myös Rachel Cuskin ja kohta olen lukenut koko tuotannon.

2. Miksi listalla ei ole muita tärkeitä tietokirjoja? Eikö jokaisen kannattaisi lukea The Uninhabitable Earth tai Midnight in Chernobyl? Ensimmäinen on hyvä muistutus siitä, miksi ilmastonmuutos kannattaa ottaa tosissaan, jälkimmäinen varoitus siitä, mihin paska johtaminen ja ylimielisyys voi johtaa. Mutta niiden paikka on silti muilla listoilla.

3. Eikö suomeksi kirjoiteta hyviä bisneskirjoja? Kyllä kirjoitetaan, mutta ei tänäkään vuonna parhaita.

4. Luetko tai kuunteletko todella 300 kirjaa vuodessa? En valitettavasti ihan. Jäin taas 27 kirjaa tavoitteesta. Aloitin 417 kirjaa, mutta loput jäivät kesken, vielä siten että ei tee yhtään mieli jatkaa. Haluaisin ehtiä vielä paljon enemmän, ilmestyyhän maailmassa eri kielillä yhteensä yli 1,5 miljoonaa kirjaa vuodessa. Mutta aika loppuu kesken.

5. Eikö kannattaisi keskittyä määrän sijasta laatuun? Kannattaisi varmasti. Kun en itse siihen pysty, yritän edes siivilöidä muille parhaat päältä.

--

--