Marco Mäkinen
3 min readOct 12, 2022

--

Kun me 3 vuotta sitten ryhdyimme Ossi Ahdon ja Tuomas Kahrin kanssa kirjoittamaan kirjaa kasvusta, meillä oli enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Halusimme ymmärtää, miksi jotkut yritykset kasvavat reippaasti vuodesta ja suhdanteesta toiseen, kun useimmat hyytyvät ja jäävät polkemaan paikallaan. Onko kysymys liikeideasta, johtamismallista, rahoituspohjasta, vai jostain sellaisesta, minkä me kaikki voisimme ottaa käyttöön.

Ihan ensimmäiseksi opimme, että kestävä kasvu on Suomessa harvinaista. Yli puolet suomalaista PK-yrityksistä (67%) ja kaksi kolmasosaa suuryrityksistä (75,9%) ei edes halua kasvaa. Kasvuhaluisista enemmistö kokee, että ne eivät osaa kasvaa, myynti, markkinointi ja kaikki kaupallistaminen koetaan vaikeaksi. Ja vaikka talousosaaminen on monesti korkealla tasolla, kasvuloikkaan tarvittavaa rahoitusta ei saada tai uskalleta hankkia.

Jäljelle jää vain 1200 kasvuyritystä, kusiset 0,4% koko yrityskannasta, määrä joka on sekä suhteellisesti, verrattuna vaikka muihin Pohjoismaihin että absoluuttisesti niin pieni, että siitä tehdään jatkuvasti selvityksiä ja mietintöjä.

Meitä kiinnosti lähinnä se, että mitä tämä harvalukuinen joukko tekee toisin. Tilastokeskuksen sijasta käännyimme kasvajien itsensä puoleen. Jututimme Yrjö ”Yki” Närhistä, joka kasvatti Terveystalon 150 miljoonasta 1,5 miljardiin, Inka Meroa, joka juuri valittiin vuoden pääomasijoittajaksi, Mika Sutista, jonka johdolla Musti ja Mirri kasvoi 7 vuoden ajan yli 20% vuosivauhtia ja joka vetää nyt 10 kasvuhaluisen yrityksen hallitusta.

Kävimme huolella läpi sekä tunnettuja Suomesta lähteneistä kasvutarinoita (Oura, Wolt, Framery) ja yritymme löytää myös erityisesti sellaisia, joiden tarinaa ei vielä tunnettu niin hyvin (Integrata, Lyyti, Blok AI, Alvar Pet ).

Emme etsineet vain yhtä kaavaa tai yhdenlaisia tyyppejä. Uteliaisuutta herättivät erityisesti ihmiset, jotka olivat onnistuneet monessa eri bisneksessä ja monenlaisista lähtökohdista. Huhtalan sisarukset ovat tehneet sen sekä kauneus- että rekkabisneksessä, Jussi Niemelä sekä Deletessä, joka purkaa, että Kotikadussa, joka pitää kiinteistöistä huolta. Antti Tiitola toi ensin saksalaisen konseptin Suomeen (Lidl) ja osoitti sitten, että samalla kasvuasenteella homman voi tehdä valtionyhtiössä (VR, Neste) ja kotimaisessa perheyhtiössä (Motonet). Timo Lappi disruptoi ensin juristibisneksen (Fondia), nyt ovat vuorossa terveyspalvelut (Heltti).

Meitä kiehtoi myös ihmiset ja opit, jotka ovat onnistuneet auttamaan muita kasvamaan, kuten Suomen tunnetuin kasvuhakkeri Mari Luukkainen, Henna Mäkinen, joka on toiminut talousjohtajana monissa eri kasvuyrityksissä, sekä Anna Abrahamsson, joka on luonut uudenlaisen villiyritysmallin, joka auttaa yrittäjiä löytämään kestävän tavan kasvaa.

Mitä me sitten opimme. Olemme itse kaikki kolme uskoneet aina kaupallistamisen voimaan, brändinrakennukseen, myyntiin ja markkinointiin. Meitä ei yllätttänyt, että kasvuyrityksissä tämä näkökulma oli vahvasti läsnä.

Mutta ainakin itselleni kolme uutta havaintoa muutti oman ajattelun kasvusta, vieläpä ihan fundamentaalisesti. Niistä järisyttävin on se, miten keskeisessä roolissa omistajan tahto ja tätä kautta asetetut tavoitteet ovat. Jos omistaja tai omistajat eivät ole päättäneet kasvaa, niin hommasta ei tule mitään.

Toinen järisyttävä havainto, jonka olen aina teoriassa tiennyt, mutta joka vasta nyt kunnolla räjäytti tajunnan on se, että paljon tärkeämpää kuin pelkkä liikeidea, on ne ihmiset, jotka yrityksen perustavat ja jotka tekevät siellä työn. Hyvä porukka onnistuu keskinkertaisella idealla. Tähän liittyy että samat ihmiset voivat olla tähtiä, yrityksessä, jossa on hyvä kasvukulttuuri ja jossa he voivat toimia itselleen sopivissa rooleissa, ja epäonnistua paikoissa joissa kulttuuri on toksinen ja heidät on pakotettu tekemään töitä tavalla, joka on heille ja mahdollisesti ihan kaikille väärä.

Kolmas ja lopulta tärkein oppi vahvisti sen, minkä olen kyllä tunnistanut jo pikkupoikana kun seurasin isän kilpailuja rallimaailman huipulla, mutta joka on selvästi vielä tärkeämpää bisneksessä. Tahto voittaa ja utelias kasvuasenne ovat lopulta kaikkein tärkeimpiä. Kasvu on vähintään 90% korvien välistä kiinni. Loppu on tekniikkaa, jonka voi oppia ja hankkia. Mutta jos kasvuun ei usko, jos sitä ei tosissaan halua tehdä, niin homma on ihan liian rankkaa, jotta oppirahoja jaksaisi maksaa kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

Koko kirjaprojektin ja me kaikki kirjoittajat toivomme ja uskomme, että sama pätee myös lukukokemukseen, suurin anti on siinä inspiraatiossa, joka pitää yllä yksilötasolla, omasa tiimissä ja jokaisessa kasvuyrityksessä kirjan punaista lankaa, johtoajatusta, että meidän kaikkien kannattaa jatkuvasti pyrkiä kasvamaan ja kehittymään. Muuten edessä on kuihtuminen, ja jos ei nyt suorastaan fyysinen kuolema, niin vähintään henkinen kuihtuminen. Siis kasva tai kuihdu.

--

--