Koronavuoden 2020 parhaat bisneskirjat

Marco Mäkinen
6 min readDec 28, 2020

--

Maaliskuun lopussa olin varma, että tämän vuoden listaus jää tekemättä. Ostin, lainasin ja aloitin kyllä kasoittain kirjoja, mutta tekstiä oli vaikea seurata. Kaikki tuntui kesyltä ympäröivään todellisuuteen verrattuna.

Maailmassa oli vain yksi ajankohtainen aihe (korona), vain yksi tunne (pelko) ja kaikki tarjolla olevat kirjat oli kirjoitettu ennen kuin tämä paska lensi tuulettimeen.

Vasta kun homman mittakaava, taloudelliset vaikutukset ja kesto valkenivat, alkoivat kirjat jälleen kiinnostaa.

Tässä niistä parhaat:

  1. John Kay & Mervyn King: Radical Uncertainty

Keväällä ei vielä tiedetty miten vaarallinen Covid-19 olisi, saati miten nopeasti se leviäisi. Kun tietoa ei ollut, tehtiin oletuksia ja näiden oletuksien pohjalta laadittiin matemaattisia malleja.

Mallit kertoivat, milloin sairaalat täyttyisivät, hengityskoneet loppuisivat ja milloin tartunnat kääntyisivät eksponentiaaliseen kasvuun.

Samoja malleja käytettiin myös poliittiseen päätöksentekoon, siihen milloin rajat, koulut tai ravintolat suljettaisiin. Myös yrityksissä seurattiin samoja malleja ja yritettiin päätellä, mitkä olisivat vaikutukset kysyntään, toimitusketjuun ja yrityksen kassaan.

Entä jos joku mallin oletusluvuista on virheellinen? Entä jos malli kuvaa todellisuutta liian yksipuolisesti? Nämä ovat kysymyksiä, joihin John Kay ja Mervyn King pyrkivät vastaamaan. Molemmat ovat ansioituneita brittiekonomisteja. He varoittavat jyrkin sanakääntein luottamasta vain yhteen malliin. Sen sijaan pitäisi aina käyttää useampia ja kysyä aina kun mahdollista ”mitä täällä oikein tapahtuu”, oli sitten kyse pandemiasta, bisneksestä tai kansantalouden tulevista haasteista.

Vahva lukusuositus kaikille datasta, mittaamisesta ja johtamisesta kiinnostuneille.

2. Adam Kucharski: The Rules of Contagion

Myös Kucharskin kirjasta tuli yllättäen ajankohtainen. Kucharscki on englantilainen matemaatikko ja epidemiologi, joka on tutkinut ebolaa, pörssiromahduksia ja erilaisten ilmiöiden leviämistä somessa.

Kiinnostaisikohan ihmisiä lukea tartunnoista ja niitä ohjaavista lainalaisuuksista? Miten taudit, paniikit ja some-villitykset oikein saavat alkunsa? Millä mekanismilla ne leviävät? Entä miten leviäminen tyrehtyy tai sammutetaan?

Kucharskin kirjalle on eduksi, että se on kirjoitettu ennen koronaa. Kuten hän itse toteaa, ”jokainen pandemia on omanlaisensa,

takana on lainalaisuuksia ja periaatteita, joita tutkimalla opimme sekä ihmisestä että luonnosta.”

3. Rebecca Henderson: Reimagining Capitalism in a World on Fire

Rebecca Henderson on karismaattinen Harvardin professori, joka puhuu kirkasotsaisesti uuden, paremman kapitalismin puolesta. Siinä yritykset asettavat itselleen kovien taloudellisten tavoitteiden lisäksi kunnianhimoisia ympäristö- ja yhteiskuntavastuutavoitteita.

Tarina on jo tuttu, siitä puhuvat kaikki sijoitusyhtiö Blackrockin Larry Finkistä Financial Timesin pääkirjoitukseen. Harvemmin kuitenkaan näin rehellisesti. Henderson on entinen huippukonsultti, joka on nähnyt myös bisneksen raadollisen puolen.

Reimagining Capitalismin vahvuus onkin sen suorapuheisuudessa ja kaunistelemattomuudessa. Se ymmärtää, että kaikkea uutta vastustetaan ja rohkaisee silti eteenpäin.

4. Gary Hamel & Michele Zanini: Humanocracy

Pystyäkseen muuttumaan yrityksen pitäisi olla ketterä ja rohkea. Tällaiset yritykset ovat kuitenkin harvassa. Syynä on byrokratia. Säännöt, prosessit ja kontrollin tarve ovat ottaneet ylivallan. Työntekijät alistuvat, jättävät aivonsa narikkaan. Yritys ja kaikki siellä työskentelevät kärsivät. Siinä pähkinänkuoressa Humanocracyn viesti.

Vaihtoehto on nykyistä autonomisempi yrityskulttuuri. Tämä ei ole joku idealistinen onnela, vaan yksilön vapautta ja vastuuta korostava käytäntö, joka on jo arkipäivää monessa yrityksessä. Handelsbankenissa yksittäiset konttorinjohtajat tekevät itsenäisiä luottopäätöksiä ja vastaavat myös niiden seurauksista. Muita esimerkkejä ovat ranskalainen rakennusyhtiö Vinci, kiinalainen Haier, Google, 3M ja teräsyhtiö Nucor.

Esimerkit vakuuttavat ja kirjoittajien asenne on innostava. www.garyhamel.com:issa kerätään työntekijöiden tarinoita byrokraattisesta hulluudesta ja sieltä löytyy myös linkki testiin, jolla voi arvioida oman organisaation byrokratiaindeksin.

5. David M. Rubinstein: How to Lead

Miten näinä aikoina sitten kannattaisi johtaa? Tekisi mieli kysyä Jeff Bezokselta tai Richard Bransonilta, mutta niillä ei ehkä ole aikaa jutella. Onneksi voin kuunnella tätä David Rubinsteinin mainiota haastattelukirjaa.

Haastateltavien lista on kova, Bezos, Gates, Phil Knight, Oprah, Condoleezza Rice, Bush, Clinton, Branson, yhteensä 31 rautaista nimeä. Haastattelut ovat verrattain tuoreita, jotkut, kuten Anthony Fauci tältä vuodelta. Ja mikä tärkeintä, Rubinstein saa kaivettua kunkin haastateltavan johtajakokemuksesta jotain oleellista.

Paketti on erityisen hyvä äänikirjana, koska haastateltavat ovat itse äänessä.

6. Erik Larson: The Splendid and the Vile. A Saga of Churchill, Family and Defiance During the Blitz.

Näin vuoden lopuksi netti on täynnä Annus horribilis 2020 meemejä. Ne naurattavat ja pistävät miettimään. Vuosi oli kurja, mutta silti kaukana kaikkein pahimmasta.

Kun Churchill nimitettiin Englannin pääministeriksi toukokuussa 1940, tilanne oli aika paljon huonompi. Hitler eteni manner-Euroopassa, Ranska oli kaatumassa ja kannatus omien joukossa oli heikkoa.

The Splendid and the Vile kertoo Churchillin ensimmäisestä vuodesta pääministerinä. Kiitos Erik Larsonin sujuvan kynän, vuosi etenee vauhdikkaasti. Samalla tarjolla on masterclass johtamisesta. Tähän tiiviistyy kaikki olennainen viestinnästä, innovaatioista, kumppanuuksista, jopa työn ja muun elämän yhteensovittamisesta.

7. Margaret Heffernan: Uncharted: How to Navigate the Future

Korona osoitti, että me emme osaa ennustaa. Toistui sama kuin 9/11:ssä tai 2007/2008 romahduksessa. Eli musta joutsen tuli ihan puskista.

Margaret Heffernanin mielestä on selvää, että näitä joutsenia on nyt lentämässä tännepäin kokonainen parvi.

Ei niin, että emme yhtään tietäisi mitä on tapahtumassa. Heffernan itse ennakoi vuoden 2019 Ted Talkissaan, että joudumme varmasti kohta jonkun globaalin pandemian uhriksi. Emme vain tiedä milloin se iskee, mistä se tulee, emmekä edes miksi näin kävi.

Koska tarkka ennakointi on mahdotonta, meidän tulisi pikemminkin kasvattaa musta joutsen -muskeleitamme. Se tarkoittaa Just-In-Time ajattelun sijasta Just-In-Case ajattelua. Nyt viimeistään on aika hioa toimintatavat ja komentoketju seuraavaa katastrofia varten kuntoon.

8. Stefan M Thomke: Experimentation Works

Kuka tai mikä sitten hyötyy koronasta? Varmoja voittajia ovat verkkokauppa, etäyhteydet ja kaikki digitaalinen, joka korvaa fyysiset kohtaamiset. Ja digimaailmassa puolestaan se voittaa, joka kerää ja hyödyntää dataa fiksuiten.

Thomke on Harvardin proffa, joka tutkii tuotekehitystä ja innovaatioita. Kiinnostuksen kohteena on erityisesti kokeilut ja tieteellisen menetelmän hyödyntäminen. Sen sijaan että luotat vain intuitioon tai kysyt asiakkailta, Thomke rohkaisee testaamaan ja kehittämään verkkopalveluita testien tulosten perusteella.

Esimerkkeinä Thomke käyttää kokeilukulttuuriin uskovia yrityksiä, Booking.com:ia, Microsoftia ja Amazonia. Kokeilemisen arvoinen lähestymistapa.

9. Scott Galloway: Post corona: From crisis to opportunity

Scott Galloway on näkemyksellinen markkinoinnin professori, kirjailija, yrittäjä ja aktivistisijoittaja, joka aukoo päätään viikoittain YouTuben Prof G Show:ssa. Sen jälkeen, kun Galloway möi oman tutkimusyhtiönsä L2:n Gartnerille 150 miljoonalla, hän on omien sanojen mukaan ”puhunut suunsa puhtaaksi”.

Post Coronan käsikirjoitus valmistui tämän vuoden syyskuussa, ja siitä lähtien se on ollut otsikoissa ja bestseller listoilla.

Gallowayn mukaan korona 1) kiihdytti muutosta ja 2) tarjosi erityisesti viidelle johtavalle teknologiayhtiölle ennennäkemättömän kasvuboostin. Verkkokauppa kasvoi muutamassa kuukaudessa yhtä paljon kuin edeltävinä 10 vuotena yhteensä. Ja Amazon, Google, Apple, Facebook ja Microsoft tekivät ennätystulosta samalla kuin suuri enemmistö oli lomautettuna tai irtisanomisuhan alla.

Ajatuksia herättävää ja ajankohtaista luettavaa.

10. Fareed Zakaria: Ten Lessons for a Post-Pandemic World

Entä mitä sitten tapahtuu, kun meidät kaikki on piikitetty ja palaamme normaaliin arkeen? Mitä tästä paskasta voi oikein oppia? Entä mitä tapahtuu seuraavaksi?

Fareed Zakarialla on tästä näkemys. Tärkeintä on, että yhteiskunta toimii jatkossakin. Rajat pitää avata, yksilön- ja yrittämisenvapaus taata. Ihmisten kannattaa jälleen uskoa asiantuntijoihin. Toisaalta asiantuntijoiden on myös opittava kuuntelemaan ihmisiä.

Fareed on intialaissyntyinen toimittaja, kirjailija ja puhuva pää CNN:ltä. Viisas, empaattinen ja kauaskantoinen kirja vuodelta, jolloin nuo asiat loistivat poissaolollaan.

Tässä siis vuoden 2020 parhaat. Ne valikoituivat yli 300 hyvänä pitämäni kirjan joukosta. Niistä 139 oli äänikirjaa, 77 digikirjaa ja 85 fyysistä kirjaa. En laske mukaan sellaisia, jotka jätin kesken. Tänä vuonna niitä oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Äänikirjoja oli tänä vuonna hieman aikaisempaa vähemmän. Loputtomat teams/meet/zoom -puhelut verottivat niitä eniten.

Joukossa oli paljon helmiä, jotka eivät aivan yltäneet listalle asti. Patrick Lencionin pysäyttävä The Motive, Dan Heathin Upstream, Reed Hastingsin No Rules Rules ja kaksi loistavaa kirjaa innovaatioista, Matt Ridleyn How Innovation Works ja Jim McKelveyn The Innovation Stack. Steven Levyn Facebook the Inside Story ja Susan Frierin kirja Instagramista, No Filter olisivat myös ansainneet paikan. Viimeinen top 10 ulkopuolelle jäänyt oli Rosabeth Moss Canterin viisas Think Outside the Building.

Kotimaisten bisneskirjojen taso oli samaten poikkeuksellisen korkea. Liioittelematta ja liikaa kotiinpäin vetämättä voidaan todeta, että Muutosvoimaa (Kirsi Piha, Mika Sutinen) kannattaisi kääntää englanniksi. Se kuuluu itseoikeutetusti tällaisille listoille. Myös terävä Arvoa liiketoimintaan (Hanna Viita), innostava Radikaali unelma (Kati Huovinmaa) ja jykevä Strategiana asiakaskokemus (Saarijärvi & Puustinen) palkitsevat.

Kotimaisista bisneselämäkerroista kaksi jäi mieleen: Antti Heikkisen Einari, joka kertoo Ponssen perustajasta ja Ulla-Maija Paavilaisen Suurin niistä on rakkaus, Kirsti Paakkasesta.

Vuosi 2020 jää historiaan globaalin paniikin, rajujen poikkeuslakien, kapenevien yksilönvapauksien, kiihtyneen digitalisaation ja ennätyksellisen nopeiden rokote-innovaatioiden aikana. On selvää, että parhaat kirjat tästä loputtoman kiehtovasta ajasta antavat vielä odottaa vuosia itseään.

Niitä odotellessa pidetään vielä turvavälit, käytetään maskia, otetaan rokote ja luetaan hyviä kirjoja.

--

--